O bezobslužných meteorologický informačních radiových stanicích určených pro piloty jsem zde psal již několikrát. Nyní se podíváme na aktuální stav a frekvence používané v rámci České a Slovenské republiky u civilních, vojenských ale i soukromých provozovatelů.

V současnosti u nás narazíte na tři základní typy leteckých meteorologických stanic. Jedná se o stanice typu ATIS / VOLMET provozované řízením letového provozu ŘLP (na Slovensku to jsou letové prevádzkové služby LPS), armádou a soukromými provozovateli. Vysílače meteo stanic ŘLP jsou umístěny vždy na kótách patřící tomuto podniku, nebo na místech s jeho působností. V praxi tedy můžete zachytit v leteckém pásmu stanice ATIS, které vždy vysílají přímo z příslušného letiště nebo v jeho úplné blízkosti. Jedná se totiž o stanice určené primárně pro letadla stojící na zemi a vysílané informace jsou důležité pro předletovou přípravu. U nás najdete stanice ATIS vždy na jedné frekvenci, ale na Slovensku nebo v zahraničí, kde jsou letiště s oddělenými příletovými a odletovými ranvejemi, můžete naladit i oddělené stanice. Piloti na zemi tedy používají informace ze stanic odletového DEPARTURE ATISu a přilétající letadla pak přibližovacího ARRIVAL ATISu.

Během letu se pak používají meteorologické informace ze stanic VOLMET. Ty jsou většinou umístěny na význačných kótách tak, aby měly co největší pokrytí území. U nás se používá kóta Písek v Brdech a Buchtův kopec na Žďárských vrších. Na Slovensku se pak používá pro západní oblast kóta Javorina na Československých hranicích a pro střed a východ území pak Štrbské Pleso.

V České republice pak můžete narazit na vojenské stanice ATIS. Ty slouží především jako zdroj meteorologických informací pro vrtulníkové základny. Paradoxní ovšem je, že hlavní vojenská letiště (Čáslav, Náměšť, Pardubice) vlastní ATIS v současnosti nemají.

Třetí skupinou jsou soukromé stanice ATIS pro lokální letecký provoz. Tyto stanice často vysílají jen „na vyžádání“, jsou tedy aktivované pomocí zaklíčování na definované frekvenci, nebo dokonce reagují na hlasový příkaz.

Následující seznam aktivních meteorologických stanic tedy můžete použít jako zdroj informací o počasí, ale také jako velmi praktické majáky pro testování citlivosti přijímačů či anténních soustav, popřípadě jako indikátory přírodních zlepšených příjmových podmínek (tropo, inverze apod.).

Kmitočet (MHz)QTH vysílače (ITU)Poznámka
118.050Ostrava Mošnov ATIS (CZE)ŘLP
118.825Prostějov ATIS (CZE)MIL
122.160Praha Ruzyně (CZE)ŘLP
122.750Bechyně ATIS (CZE)MIL
123.160Chrudim ATIS (CZE)SOUKR
123.700Těchonín ATIS (CZE)MIL
125.520Praha VOLMET (CZE)ŘLP, TX Buchtův kopec
125.530Praha VOLMET (CZE)ŘLP, TX kóta Písek
125.825Milovice ATIS (CZE)SOUKR, aktivace hlasem
126.200Bratislava VOLMET (SVK)LPS, TX Štrbské Pleso
126.205Bratislava VOLMET (SVK)LPS, TX Javorina
127.010Polom VOLMET (CZE)MIL, aktivace PTT
127.640Karlovy Vary ATIS (CZE)ŘLP
128.600Praha VOLMET (CZE)ŘLP, plán. vypnutí
128.650Bratislava ATIS (SVK)LPS, arrival ATIS
131.100Brno Tuřany ATIS (CZE)ŘLP
133.125Poprad ATIS (SVK)LPS, TX Smokovec
133.725Košice ATIS (SVK)LPS
133.875Bratislava ATIS (SVK)LPS, departure ATIS
134.835Benešov ATIS (CZE)SOUKR, aktivace PTT