Každý posluchač časem zjistí, že poslech na všesměrové antény typu DISCONE nebo jednopásmové vertikály (známé SIRIO VÁLCE) je dobrý, ale narazíte na limitní zisk antény. I vertikální anténa podepřená správně filtrovaným předzesilovačem má omezený „dosah“. Jediné řešení je pak směrová anténa. Na výběr máte buď jednopásmové směrové antény, nebo vícepásmové. Antény na jedno pásmo jsou vhodné pro posluchače, kteří se zaměřují jen na jeden typ služeb, stanic nebo pásmo. Jejich velkou výhodou je překvapivě vysoký zisk, vysoké potlačení nežádoucích směrů a při použití delších verzí antén s větším počtem prvků i vysoce úzký směrový účinek. To jsou předpoklady pro antény určené ke směrování signálů ať již cílené (při sledování signálů ze zájmových geografických oblastí, nebo během zlepšených podmínek šíření), nebo necílené (zaměřování rušících či naopak neznámých stanic).

Pokud ale monitorujete více pásem současně, není žádná jiná varianta, než volba směrové antény logaritmicko-periodického typu.

Logaritmické antény kombinují směrové vlastnosti a vyšší zisk proti všesměrovým anténám, ale s možností příjmu ve více pásmech. Oproti jednopásmovým směrovým anténám mají LPDA antény menší zisk a horší předozadní poměr (poměr zisku přední vs. zadní části antény). Jelikož je v přijímaném pásmu přizpůsobena většinou jen jedna sada prvků, ostatní prvky antény tak tvoří neladěné direktory a reflektory, jejich účinnost v zájmovém pásmu je tedy samozřejmě horší. Tyto vlastnosti se liší podle toho, jak je anténa konstruována – jak jsou jednotlivé sady prvků od sebe rozměrově (tedy kmitočtově) vzdáleny. Logaritmická anténa může být konstrukčně relativně krátká s malým počtem prvků a pak bude její zisk menší a směrové vlastnosti horší, ale její rozměry budou malé a celkově bude anténa skladnější a mobilnější. Nebo může mít anténa větší počet prvků a tím se bude více blížit vlastnostmi pásmovým směrovým anténám. Bude to ale na úkor velkým rozměrům a váhy celé kontrukce. Amatérské nebo civilní televizní logaritmické antény mohou měřit třeba jen několik desítek cm a mohou vážit do 1kg, zatímco profesionální velmi širokopásmové antény mohou svými rozměry klidně atakovat hranici 2m a váhu (dle materiálu) i přes 5kg. Logaritmické antény jsou tedy vhodné pro instalaci na rotátor, nebo na pevnou instalaci do zájmového směru. V profesionálním použití (Armáda – radioelektronický boj, ČTÚ – hledání rušících vysílačů, Laboratoře – měření EMC) se tyto antény používají jak stacionárně instalované, tak jako mobilní „skládačky“, antény se tedy nepřepravují v plných rozměrech, sestavují se až na místě. Při pevné instalaci na rotátor je potřeba dbát na to, aby byla konstrukce uchycení dostatečně pevná, nebo byla doplněna o protizávaží a tvořila tak na stožár rovnoměrnou zátěž.

Logaritmicko-periodické antény se dělí na několik základních typů. Tyto konstrukce především odpovídají tomu, jaká pásma mají antény obsáhnout a k jakému účely byly určeny. Nebudeme chodit kolem horké kaše – největším uživatelem širokopásmových logaritmických antén je armáda, státní instituce a měřící laboratoře. Tyto antény jsou určeny k monitoringu radiových pásem a cílenému zaměřování stanic. Jako podružný účel jsou používány pro měření EMC v laboratořích. Dle pásem a mechanického provedení lze tedy antény rozdělit na následující typy dle pásma a konstrukce:

Krátkovlnná logaritmická anténa

R&S širokopásmová KV anténa HL451

VHF (UHF) logaritmické antény základní (uzavřená) konstrukce

VHF (UHF) logaritmické antény rozevřená konstrukce

VHF (UHF) logaritmické antény kombinující polarizace

Konstrukčních variant samozřejmě nalezneme mnoho. Logaritmické antény se totiž používají všude tam, kde je potřeba obsáhnout větší šířku pásem. Typicky je možné v civilním sektoru najít tyto antény určené pro příjem TV pásma (470 MHz – 700 MHz), vícepásmové GSM (LTE) antény, směrové antény pro přenos signálů z bezdrátových mikroportů a mikrofonů (500 – 900 MHz) na krátké vzdálenosti. Pro radioamatérské účely naleznete tyto antény pro komunikaci v pásmech od 145 MHz výš.

Pokud vás ale zajímají antény pro monitorování širokého spektra, není jejich nabídka příliš velká a při pohledu na předchozí obrázky profesionálních variant vám musí být jasné, že se jejich cena rozhodně bude pohybovat velmi vysoko nad finančními možnostmi běžného smrtelníka.

Pokud vám stačí LPDA radioamatérské konstrukce, lze koupit v německém obchodu WIMO hliníkovou lehkou anténu. Cenově vychází velmi dobře, je ale potřeba zvažovat nad tím, že je určena na pevnou montáž a má omezenou životnost (dle použitého materiálu) a není určena do nepříznivých povětrnostních podmínek.

Ale občas se dá najít výjimka a lze najít LPDA anténu naprosto profesionální konstrukce za přijatelnou cenu. Buď najdete na radioamatérských burzách nebo na E-Bay použité profesionální antény R&S, Comrod apod. nebo se občas podíváte do katalogu firem vyrábějící profesionální radiotechniku.

U jedné české firmy, která vyrábí profesionální antény jsem našel logaritmickou anténu s rozsahem 100 – 800 MHz. Tato firma totiž vyrábí antény velmi kvalitní a bylo mi jasné, že i tato konstrukčně komplikovaná anténa (jelikož se jedná o stacionární a současně skládací konstrukci) bude jak se říká „bombenfest“ a „atomsicher“. Když jsem firmu kontaktoval, zjistil jsem, že se již bohužel anténa přestala vyrábět a již ji není možné objednat. Shodou okolností ovšem měli jednu poslední anténu ve skladu, kterou si zákazník nekoupil a tak ji bylo možné přeci jen dostat. Za pár dní se vše podařilo a anténa dorazila. Můj předpoklad o kvalitě provedení byl naprosto přesný. Na první pohled bylo jasné, kdo byl ten zákazník, který si LPDA antény objednal. Byli to s největší pravděpodobností „konkurenční“ posluchači z 532. praporu armády ČR (:-D) Konstrukce antény je výborná. Ačkoliv má anténa přes 5kg a rozměry jsou 1500x1500mm, celou anténu složí jeden člověk asi za 2 minuty. Všechny delší prvky jsou skládací a připevněny k tělu pomocí ocelového lanka a k ráhnu se připevňují pomocí precizně upravených koncovek prvků a nerezových matic.

Anténu bylo nutné nainstalovat na střechu a vyzkoušet ji. Neváhal jsem a dočasně ji doplnil pod hlavní vertikální anténu. Výsledek mne velmi mile překvapil. Jednak výrazně kleslo rušení v leteckém pásmu (ZA12 totiž přijímá signály ze všech směrů a bohužel tak bere i rušení) a současně stanice v obou leteckých pásmech výrazně posílily.

Logaritmicky periodické antény tedy patří do výbavy posluchačů, kteří chtějí z radiových pásem dostat maximum. Jen je potřeba čas od času navštívit radioamatérské bazary nebo mít trochu štěstí.