Slovenská firma VINNANT, která sídlí nedaleko Michalovců je již pár let na trhu a nabízí specializované antény a anténní systémy jak pro vysílaní, tak pro příjem. Bohužel není tato firma stále dostatečně v radioamatérských a posluchačských kruzích známá a je to velká škoda. Náhodou se mi do ruky dostaly dvě antény, které mne zaujaly po stránce deklarovaných přijímaných rozsahů a výsledek vůbec nebyl špatný.

Anténa SCANNER VHF-UHF vs. SCANNER DUAL AIRBAND

Jedná se o dvě vertikální antény stejné konstrukce jen s upravenými rozměry tak, aby maximum zisku mířilo do zájmových pásem. Po mechanické stránce se jedná o třídílné antény, které mají ve spodní části cívku v laminátu, střední část je standardní hliníkový zářič a horní část je opět laděná cívka v laminátové trubce. Tím lze dosáhnout toho, že anténa „poslouchá“ ve dvou pásmech současně. Bohužel je to opět za cenu toho, že mimo laděná maxima má anténa nižší zisk. To je ale dáno konstrukcí a chová se tak většina širokopásmových antén. Samotné antény jsou velmi lehké s celkovou délkou něco přes metr. Na první pohled poznáte, že se nejedná o výrobek, který padá po stovkách kusů ze stroje, ale je to spíš domácí kusová výroba. Nicméně kvalita ve mne rozhodně vzbuzuje důvěru, že anténa přežije pár let na střeše.

Primárně mne zaujala samozřejmě anténa pro obě letecká pásma a jelikož shodou okolností mám anténu určenou pro obě pásma na střeše, bylo možné tyto dvě antény porovnat na stejném místě a stejném anténním rozvodu. Nejprve jsem ale připojil anténu na VNA, abych viděl, kde má anténa maxima. První maximum bylo na 129 MHz a druhé na 348 MHz.

Pro test antény jsem tedy využil volný výložník na střeše a začal testovat obě antény.

První testy mířily na dolní VHF letecké pásmo. Když jsem naladil místní ATIS Praha, byl jsem velmi překvapen, protože rozdíl v úrovni signálu mezi ZA12 a VINNANT AIR byl téměř neznatelný.

Na této obrazovce vidíte úroveň signálu stanice ATIS (pozor, jednotky nejsou dbm, úroveň berte tedy jen poměrově, nikoliv v absolutní hodnotě).

Zde je pro porovnání spektrum z VINNANT letecké antény. Na první pohled je vidět, že jsou signály úrovňově v podstatě identické. Znamená to tedy, že je anténa v leteckém pásmu srovnatelná s profesionální anténou určenou pro komunikaci v prvním leteckém pásmu.

Pokud je vaším zájmem poslech leteckého provozu v prvním leteckém pásmu, lze tuto anténu rozhodně doporučit. Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že její maximální zisk a všesměrovost je ideální instalace na výložník nebo stožár do volného prostoru, kde do jisté vzdálenosti nebudou žádné železné předměty. Ty můžou anténu nejen rozladit, ale samozřejmě vám zablokují část přijímaných směrů.

Druhé letecké pásmo bylo potřeba vyzkoušet také. Jelikož je provoz v tomto pásmu velmi nestabilní, využil jsem UHF SATCOM jak zdroj stabilních signálů pro porovnání.

Jelikož je DUAL AIRBAND anténa naladěna o 100 MHz vyšší kmitočet, než jsou výstupy SATCOMů, není zisk antény takový, jaký by měl být, ale to neznamená, že zde VINNANT neposlouchá, úrovně jsou ovšem o nějakých 5-6dB nižší proti originální anténě. Každopádně i v tomto pásmu je anténa pro poslech místního provozu použitelná.

Je škoda, že není naladěná v případě druhého letecké pásma níž směrem k satelitům, ale pokud vás zajímají UHF satcomy, má pro vás Stanislav v E-Shopu přímo speciální směrové antény.

Když jsem na VNA připojil anténu určenou pro širokopásmové přijímače SCANNER VHF-UHF, zjistil jsem, že má opět dvě maxima. Jedno maximum je kolem kmitočtu 153 MHz a druhé maximum je na 405 MHz. V pásmu VHF tedy bude anténa poslouchat velmi dobře v celém profi rozsahu, ale v pásmu UHF bude určená především pro „loviče“ meteorologických balónů, prorože tam bude opravdu velmi zisková. Na druhou stranu i ve vyšších profi UHF pásmech není tato anténa úplně „hluchá“ a směle bych ji přirovnal k zisku klasické antény typu DISCONE.

Závěr

Pokud zvažujete koupi širokopásmové antény pro poslech VHF-UHF pásem nebo leteckých pásem, jsou antény VINNANT od Stanislava Paly velmi dobrou volbou. S klidem bych těmito anténami nahradil klasické tovární antény typu DISCONE, jejichž mechanická trvanlivost není velká i s pocitem, že jste si rozhodně širokopásmový příjem v žádném případě nedegradovali úzce laděnou anténou.

V nejbližší době je v plánu příjmový test na DX Campu porovnáním s klasickou DISCONE anténou. O výsledcích měření a testů budu samozřejmě informovat.

Kvalita mechanického provedení je velmi dobrá a ceny antén jsou velmi slušné. Za vylepšení by stály webové stránky a e-shop, aby se v nich dalo rychleji a lépe orientovat, ale to na „funkci rostlináře“ spolehlivosti objednání a dodání antén nemá žádný vliv.

WEBOVÉ STRÁNKY NALEZNETE – ZDE

Přímo E-SHOP naleznete – ZDE