Kdo se trochu pohybuje (nebo používá) radioskenery Uniden, zcela jistě mu neuniklo, že se před nedávnem na internetu objevila možnost doplnění nejnovějších řad přijímačů o funkce zobrazení spektra a vodopádu. Jedná se o relativně levnou příplatkovou funkci (cena je řádově kolem 600,-Kč) ale přináší jednu funkci doslova k nezaplacení.

O možnosti upgradu přijímačů (jak ručního, SDS100, tak mobilního SDS200) jsem psal již před časem. Tehdy tato funkce byla dostupná jen pro skenery určené pro Americký trh. Od léta letošního roku je tato funkce k dispozici i pro přijímače řady „E“, tedy určené pro evropský trh. Nyní se mi ovšem dostal přijímač s touto funkcí do ruky, a tak jsem si mohl tuto softwarovou nadstavbu vyzkoušet. Nyní mohu tedy popsat a vysvětlit, proč by si měl každý uživatel tuto, na první pohled zbytečnou funkci dokoupit.

UPGRADE

Samotné dokoupení funkce je poměrně jednoduché. Kdokoliv jste dělali upgrade přijímačů SDS, princip je úplně stejný. Otevřete si originální stránku přijímačů UNIDEN:

https://uniden.com.au/product/scanner-upgrade/

Poté si zapnete zařízení a přejdete do MENU -> SETTINGS -> SEE SCANNER INFORMATION -> FIRMWARE VERSION. Zde naleznete sériové číslo přijímače a tzv. „Checksum“, tedy 3 ciferné kontrolní hexadecimální číslo na konci sériového čísla (oddělené pomlčkou). Na stránce UNIDEN zvolíte přesně model přijímače, co chcete zakoupit (v tomto případě funkci „Waterfall“) a vyplníte sériové číslo + kontrolní číslo. POZOR, překontrolujte si pečlivě zadávaný kód kvůli překlepům, špatně zadané číslo asi nebude možné nijak reklamovat. Na generátor licencí určitě nesáhne lidská ruka, takže je to na vás.

Zvolíte si, v jaké měně chcete platit. Po kliknutí na tlačítko „Buy Now“ budete přesunuti na stránku, kde musíte vyplnit fakturační údaje. Zde se nenechte zmást. Ne… není zde volba České republiky, ale je k dispozici Slovensko, takže vyplníte nějakou adresu na Slovensku. Nejdůležitější je ovšem vyplnění platné e-mailové adresy, protože na ni vám přijde aktivační kód. Když si kupujete licenci na digitální druhy provozu, aktivační kód naleznete přímo v digitální „účtence“, v tomto případě vám kód dorazí až za pár minut jen do mailu.

Jakmile zaplatíte příslušnou částku, do pár minut obdržíte aktivační kód. Ten je potřeba zadat do přijímače MENU -> SETTINGS -> UPGRADE ->UPGRADE WATERFALL. Zde se objeví editační obrazovka, do které zadáte pomocí klávesnice a řehtačky kód (včetně pomlček). V případě ručního skeneru se nenechte zmást tím, že příslušný kód bude dlouhý až do dvou řádek ničím neoddělených. Po zadání kódu jej potvrdíte tlačítkem „E“ a po krátké chvíli máte aktivní všechny funkce v menu WATERFALL.

ZOBRAZENÍ SPEKTRA A VODOPÁDU

Samotná funkce zobrazení spektra není zase takový „šlágr“. V podstatě se dá říct, že je to jen funkční využití barevného displeje, který je jak u ručního, tak mobilního skeneru k dispozici. Jelikož přijímač obsahuje jednoduchý SDR přijímač, který zpracovává mezifrekvenci, jsou k dispozici data o úrovních signálů v okolí přijímaného kmitočtu. Výsledek je zobrazení spektra v reálném čase i během příjmu aktivních kmitočtů. To mimochodem neumí ani Icom ID52, který sice také má k dispozici barevný displej a funkci nazvanou jako spektrální analyzátor, ale jedná se jen o nepoužitelné zobrazení úrovní signálů pomocí skenování. U Unidena je to zobrazení skutečně v reálném čase. Zajímavostí je, že se tato funkce v experimentální verzi firmwaru objevovala již na začátku vývoje SDS řady před pár lety. Do praktické implementace ke koncovým uživatelům se ale nedostala. Dodnes vlastně přijímače SDS nemají využitý micro-USB konektor pro vaýstup I/Q dat, který by měl umožňovat to samé zobrazení, ale na standardním počítači v plném rozlišení. Ale zpět vodopádu.

Přijímač vám umožňuje sledovat spektrum v několika rozlišeních (SPAN) od 360 kHz až do 17,28 MHz okolo přijímaného kmitočtu s tím, že do šířky pásma 2,88 MHz můžete nejen sledovat provoz, ale také jej současně poslouchat. Samotné nastavení pak umožňuje několik základních funkcí. Jednak je možné ladit kmitočty, měnit druh modulace, měnit šířku pásma, nebo měnit krok. Lze ale také měnit parametry zobrazení. Uživatel si tak může měnit barevné schéma spektra, aby bylo co nejvhodnější pro jeho účely, ale také například definovat oblíbené rozsahy mimo předdefinovaných z výroby. Můžete si tak uložit zájmová pásma a opět je vyvolat bez nutnosti nastavovat zobrazení, modulací kroků apod. To je ideální, když jste někde na cestách a chcete si zobrazit rychle spektrum signálů z okolních vysílačů.

Tato funkce má ovšem omezení. Není možné ji kombinovat s klasickým skenováním pamětí. Buď jste v režimu skener, kde nevidíte spektrum a nebo jste v režimu komunikačního přijímače s volně laditelným VFO a zobrazením vodopádu s okolním spektrem.

RF GAIN

Nyní se ovšem dostávám k meritu věci, proč vlastně vůbec o funkci zobrazení spektra a vodopádu píšu, jelikož to není zase taková vzácnost nebo zajímavost, bez které by se uživatel neobešel. Tato funkce totiž přináší jednu ohromnou přidanou hodnotu a tou je softwarové vyřazení interního předzesilovače. Když si totiž přečtete starší recenze přijímačů SDS zde na webu, bude vám jasné, že tato řada přijímačů trpí extrémní neodolností vůči silným signálům „in band“ v pásmu. Pokud používáte malé antény do velikosti magnetek na auto, pravděpodobně na tento problém běžně nenarazíte. Pokud ale tyto přijímače připojíte na větší anténní soustavu, bude to katastrofa. Většinu problémů ale způsobuje trvale aktivní interní předzesilovač. Ten má sloužit ke zvýšení citlivosti přijímačů při použití malých neziskových antén. Většinou ale způsobuje extrémní problémy, zahlcení přijímače a limitaci SDR části přijímače.

Vy jako uživatelé můžete jen zapnout atenuátor, ale ten vám zlikviduje příjem slabých stanic. Když si ovšem zapnete režim vodopád, interní zesilovač se automaticky vypne a přijímač najednou poslouchá bez problémů i velmi slabé stanice. Za tímto předzesilovačem je ještě druhý VF stupeň, který v režimu vodopád ovládáte pod označením RF-GAIN a můžete tak přímo ovlivňovat citlivost vstupní části přijímače, aniž by vám to ovlivňoval první stupeň. Dokážete tak bez problémů zlepšit příjem i bez použití externího atenuátoru. Pomocí tohoto režimu tak můžete používat skenery Uniden jako „dospělé“ komunikační přijímače s jednoduchou vizualizací spektra v okolí přijímaného signálu a současně umravnit vstupní část přijímače tak, aby vás nerušily okolní silné stanice i s plnou citlivostí vstupní části.

ZÁVĚR

Pokud jste vlastníky přijímačů řady SDS, doporučuji funkce WATERFALL koupit v případě, že chcete váš skener občas používat pro plynulé ladění spektra. Přijímač se bude výrazně lépe chovat a poznáte to nejen absencí křížových intermodulací, ale také kvalitou přednesu demodulovaných stanic (především v leteckém pásmu). Pokud tyto přijímače používáte jen na „točení“ okolních kmitočtů, není potřeba tuto funkci kupovat, ale přicházíte tak o další zajímavou funkci tohoto zařízení + budete zápasit s odolností rádia při příjmu zájmových kmitočtů.